12 Mayıs 2010 Çarşamba

Militer Tema

Krallıkların şaşası, savaşçı giysilerinin detayları, haki renk tasarımcıların ilham kaynağı oluyor. Rengarenk detaylarla da armalar, apoletler, modernize edilmiş kamuflajların yansımaları da göz dolduruyor.

Vogue Gioello dergisinin Ocak 2010 sayısında, yılın trendlerinin sergilendiği Vicenza Oro fuarı ertesinde gördüğüm bu temayı yansıtan çekimleri sizlerle paylaşarak başlamak istiyorum.
Armaları, madalyonları, malta haçlarını bazen form olarak, bazen detaylarda göreceğimiz bir sezon. Askeri kıyafetlerin renkleri, kamuflaj desenleri bu tasarımlara hayat veriyor. İnciler ve taşlarla da desteklenen tasarımlar, altın renginin büyüsüyle farklı olduğu kadar etkileyici tasarımlar haline geliyor. John Galliano ceket, Roberto Cavalli haçlı ve barış işaretli kolye, Ranjana Khan imzalı incili kolye ve küpeler, Francesca Villa tasarımı yıldızlı küpeler, biri Richard Nicoll diğeri Erickson Beamon’ a ait broşlar, ceketin hemen altında gördüğümüz Sophia Kokosalaki küpeler, alt sırada Marquis&Camus marka armalı ve zincir sallantılı kolyeler, Giuseppe Zanotti imzalı çanta ve ayakkabı.


Savaşlı kıyafetlerine ait çeşitli detaylara odaklanalım şimdi, zincir file zırhların yansımasıyla ortaya çıkan bol zincirli tasarımlar, apoletler, rütbeleri simgeleyen renkler ve şeritlerin ilham verdiği tasarımlara göz atalım biraz. Kolyelerde kullanılmış olan yoğun zincirler, zincirlerle kaplanmış çanta, fileli çizme ve hemen yanındaki üç ayakkabı bana savaşçıların zıhları altındaki giysilerini anımsatıyor. Çanta Versus, kolyeler Oscar De La Renta, Falconiere ve Donna Karan, çizme Viktor&Rolf, hemen yanında altlı üstlü duran iki ayakkabı Sergi Rossi ve diğer ayakkabı ise Balmain imzalı. Apoletlerin ve apolet detaylarının zenginleştirdiği tasarımlar için seçtiklerim ise şöyle; Vionnet broş ve ayakkabılar, Trussardi çanta ve Balmain ceket. Bu sezon ceket ve tişört omuzlarına sıklıkla göreceğimiz apoletler, ayakkabı topuğuna da gerçekten bambaşka bir güzellik katmış. Hermes ve Marc Jacobs tasarımı bileziklerin renklerine bakın, size de rütbeleri simgeleyen renkleri ve şeritleri çağrıştırmıyor mu? Ve bu grupta son olarak savaş aletlerini anımsatan Yves Saint Lauren bilezik…


Bu savaş aletlerini hatırlayın, ben Eddie Borgo’nun bu tasarımlarını gördükten sonra keskin uçlu mızrakları, topuzları, kalkanı hatırladım. Ya siz?
Zımbalar, düğmeler, kurşunları ve savaş aletlerini anımsatan detaylar… Piramit formu geçen sezonlardan alıştığımız görüntüler arasında ama daha yoğun ve farklı formlarda zımbalarla birlikte kullanılıyor bu sezonda... Fazla söze gerek yok buyurun sizin için seçtiklerim; ayakkabılar Balmain, Bess,Chanel, Bruno Frisoni, Christian Louboutin imzalı, üst sıradaki iki çanta Sonia Rykiel, alt sıra ise her zamanki gibi soldan sağa Mulberry, Balmain, Giuseppe Zanotti, Bottega Veneta tasarımları. Yüzükler Juicy Couture ve Kara Ross, kolyeler ise Bea Valdes ve Burberry.

Ve haki renk, herkesin bildiği adıyla asker yeşilinin ön planda olduğu tasarımlara bakalım şimdide… Kamuflaj desenlerinin hayat verdiği çantalardan ilk ikisi Trussardi, diğeri ise VBH marka. Havaianas sandalet ve bu Converse spor giyimi tercih edenlerin gözdeleri olacak. Ayakkabılar ise Alexander Mc Queen, Balenciaga, Giuseppe Zanotti ve Alexander Wang imzalı.


Moda dünyasını kasıp kavuran bu akım, ünlü tasarımcıların defilelerine böyle yansıdı. İşte birkaç örnek…

Bu akımın etkilerini Oscar ödül töreninde de görmüştük, kıyafetlerden değil, gecenin favorileri arasında gösterilen Avatar’ı açık ara farkla geride bırakan The Hurt Locker filminden bahsediyorum… Savaş teması üzerine kurulu film, bu yıl ilk defa 5 yerine 10 adayın gösterildiği "en iyi film" kategorisinde ödül almasının yanı sıra "En iyi kurgu", "En iyi özgün senaryo", "En iyi ses kurgusu" ve "En iyi ses miksajı" ödüllerini de topladı. Kathryn Bigelow, "The Hurt Locker" ile "en iyi yönetmen" ödülüne layık görüldü. Böylece, bu yıl Oscar ödülünü ilk kez bir kadın yönetmen de aldı. Bunun yanı sıra bu ay vizyona girecek olan iki filmde trendin etkilerini yansıtıyor; ilki bir çok kişinin ilk bilgisayar oyunu olmuş efsanevi oyun Prince of Persia diğeri ise tahmin ettiğiniz üzere Robin Hood. Bahsettiğim filmlerden bazı görsellerle ufak bir çalışma hazırladım sizler için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder