25 Mart 2010 Perşembe

Her Yerde Baykuş Var!

Baykuş figürü, geçtiğimiz yıl ufak ufak göze çarpmaya başlayan detaylar arasındaydı. Bu yıl artık kafamızı nereye çevirsek bir baykuş detayı yakalar hale geldik.
Mimar Sinan Üniversitesi mezunlarının efsanevi baykuş koleksiyonlarını bilmeyen yoktur :) Koleksiyonuyla ünlü hocaları bile vardır… Bu tiryakiler, dünyanın dört bir yanından baykuş figürlü objeleri toplarlar. Ben de tipik bir Mimar Sinan mezunu olarak bu koleksiyoncular kervanına katılmıştım, zamanında... O gün bugündür baykuş figürü dikkatimi çeken detaylar arasındadır. Belki de bu yüzden bu yıl aksesuar detaylarındaki baykuş kullanımının artışını çok net bir şekilde fark edebiliyorum!
Yunan kültüründe aklı ve bilgeliği temsil eden baykuş, Anadolu’da uğursuzluğu simgeler. Uğursuzluğu sembolize ettiğini unutturacak kadar sevimli stilizasyonlarıyla dikkatimizi çeken bu formla yapılmış bazı tasarımları paylaşmak istiyorum sizlerle, buyrun bakalım…

İşte Cartier imzalı baykuş tasarımları…

Boucheron’un tasarımları da bir o kadar etkileyici… Aşağıda gördüğünüz saat tasarımlarını yanlış hatırlamıyorsam, iki yıl önce İsviçre’de yılda bir kere düzenlenen saat ve mücevher firmalarının etkileyici fuarı Basel Show’da görme fırsatı yakalamıştım. Bu saat tasarımlarının yanında yer alan kolye ve yüzük tasarımları da bu trendi bize yansıtan çalışmalar arasında…

Fossil’in aksesuarlarını hep sevmişimdir. Anahtarlıklar, cüzdan ve mineli bilezik…



Marc Jacobs’tan seçtiklerim arasında, üzerinde baykuş desenlerinin yer aldığı t-shirt, çanta, küpe ve kolye şeklindeki saat yer alıyor.




Bu yıl çok kapsamlı şekilde hazırlanmış olan “Gecenin Sırları” isimli koleksiyonunda Roberto Giannotti bu figürle birçok tasarım yapmış. Aşağıda koleksiyondan seçtiğim bazı parçaları sizlerle paylaşıyorum.



Reform markasına ait bazı tasarımlar da bana üniversitemin logosunu anımsattı…



Baykuş figürünü gördükçe, 2001 yılında başlayan Harry Potter çılgınlığı geliyor aklıma… Dünya yayıncılık tarihinde “en kısa sürede en çok satan kitap” ünvanına sahip J.K. Rowling’ e ait Harry Potter ve Felsefe Taşı ile başladı bu fantastik tutku…



Harry Potter hayranları serinin 7. Filmini dört gözle bekliyor.



Hepimiz Harry’nin büyülü dünyasına alışmışken bu baykuş çılgınlığının etkilerini oradan da yakalayabiliyoruz diye düşünüyorum. Bence insanlar bu filmin de gelişiyle baykuşlara daha farklı gözle bakmaya başladılar, onlara daha yakınlaştılar. Hedwig, Harry’e büyücülük okulunu kazandığı mesajını ileten beyaz baykuş, ona baktıkça insanın aklına gelen sizce baykuşların uğursuz olduğu mu?


19 Kasım 2010’ da vizyona girecek olan “Harry Potter ve Ölüm Yadigarları 1” filmi yaklaştıkça, geçen yıl koleksiyonlarda karşımıza çıkmaya başlayan baykuş figürünün artık iyice ön plana çıkmış olduğunu görüyoruz. Siz hala baykuş figürünü taşıyan bir aksesuar almadınız mı yoksa? Hadi alışverişe!
Bu arada Polyvore web sitesinde sizler için ufak bir çalışma yaptım. Her yerde baykuş var, ne kadar sevimliler öyle değil mi?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder